Haptotherapie
als ondersteuning
bij verlies en rouw
Haptotherapie als ondersteuning bij verlies en rouw.  

Een verlies kan ingrijpend zijn en veel impact hebben op het dagelijks leven. Een sterfgeval van een dierbare is daar een duidelijk voorbeeld van, maar er zijn veel meer vormen van verlies waarbij een rouwproces op gang kan komen. Je kunt denken aan een scheiding, ontslag of het doormaken van een ziekte. Omgaan met rouw kan ingewikkeld zijn. 
Wanneer je iets of iemand hebt verloren, word je in het begin vaak overspoeld door aandacht en begrip. Toch wordt na verloop van tijd van je verwacht dat je je leven weer oppakt. Dat wil je misschien zelf ook, maar het kan moeilijk zijn de draad weer op te pakken wanneer je nog volop aan het rouwen bent. Het gevolg kan zijn dat je je verdriet voor je houdt, anderen er niet mee lastig wilt vallen en dat vervolgens zijn weerslag heeft op je gezondheid. 

Hoe je rouw ervaart, is heel persoonlijk. Rouw gaat niet over, je leert ermee leven. Zeker wanneer je denkt aan ouders die een kind hebben verloren, is dat goed voor te stellen. Een verlies draag je met je mee, en de manier waarop je dat doet, dát is belangrijk. 

Verlies is onvermijdelijk, we krijgen er allemaal mee te maken. Daarom is het belangrijk om er goed mee om te kunnen gaan. Het is belangrijk je gevoelens te kunnen delen. Mensen met verdriet hebben maar één behoefte: dat iemand naar ze luistert, ècht luistert.’ Een luisterend oor is de eerste stap naar een goede omgang met rouw. 

Door te kunnen praten over alles wat je voelt en meemaakt, krijg je de ruimte om met jezelf te zijn. Te praten tegen iemand die er helemaal voor jou is, kan daarbij erg bevrijdend zijn. Want soms zijn gevoelens te groot om alleen te voelen. Juist dan wil je een veilige omgeving waarin je onbevreesd kunt exploreren wat er in je omgaat, zodat je jouw gedachtes en emoties weer beter kunt ordenen.’ 

En dan? Hoe ga je vervolgens verder? De vraag is of rouw überhaupt verwerkt kan worden. Maar zeker is wel dat je na een verlies weer geluk en plezier in het leven kunt ervaren. Sterven of verliezen is een moment. En na dat moment zullen op een bepaald ogenblik de positieve herinneringen en gedachten weer aan kracht toenemen. Zo is het niet altijd gemakkelijk om je relatie te onderhouden in periodes van rouw, hoe zorg je ervoor dat je je weer verbonden kunt voelen met jezelf en anderen?  

Haptotherapie maakt gebruik van verschillende ervaringsgerichte oefeningen en/of technieken die je ondersteunen om beter om te leren gaan met verlies en rouw. De ruimte die jij geeft aan je emoties, creëert draagvlak voor het verlies dat een plek heeft opgeëist in je leven. Draagvlak ontstaat en versterkt wanneer je je emoties aangaat. Door (aan)geraakt te worden raak je je emoties aan, een aangeraakte emotie mág er zijn. En ‘mogen’ heeft een dragend vermogen’.